Kerkaszentkirály

Üdvözöljük Kerkaszentkirály község hivatalos oldalán!

Bunkerturizmus

    Itt, DĂ©l-Zalán fut keresztĂĽl a „Magyar Maginot-vonalnak” aposztrofált, az 1950-es Ă©vekben Ă©pĂĽlt vĂ©delmi rendszer. A DĂ©li VĂ©delmi Vonal (ez a hivatalos megnevezĂ©se) Ă©pĂ­tĂ©se a III. világháborĂşra valĂł felkĂ©szĂĽlĂ©s jegyĂ©ben telt. A szovjet hadvezetĂ©s stratĂ©giai okokbĂłl hermetikusan el szerette volna zárni Magyarország dĂ©li határszakaszát, ebben a magyar pártvezetĂ©s igyekezett is helyt állni.

A hajdan 630 km hosszú bunkerrendszer az osztrák határtól egészen a román határig futott. 1952 és 1955 között épültek szovjet tervek alapján ezek az erődítmények, melyet a Déli Védelmi Vonal fővédő-öveként tartottak számon.

Mivel 1957-1958-ban a magyar-jugoszláv kapcsolatok visszatértek a normális kerékvágásba, elkezdték a bontást, de ez is úgy sikerült, mint az építés: sohasem fejeződött be teljesen. Nagy számban maradtak meg vasbeton tüzelőállások, géppuskafészkek, stb.

A bunkerrendszer építményei sok-sok éven keresztül álltak gazdátlanul.

A Páka Értékeiért Egyesület, Páka Község Önkormányzata, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum áldozatos munkájával Pákától Kerkaszentkirályig feltárásra kerültek az erődrendszer leglátványosabb elemei.

A „Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén” elnevezésű Európai Uniós projekt keretén belül a körzetben 4 db erődítmény és több hajdani futóárok került felújításra, valamint tájékoztató táblák is lettek kihelyezve. A Pákai Művelődési Házban egy állandó is nyílt azoknak, akiket érdekel a történelem ezen korszaka.

Lovásziban is található egy hajdani óvóhely, mely hajdan az ottani kőolajipari létesítmények dolgozói részére lett építve, II. világháborús légoltalmi pincék felhasználásával. A lovászi óvóhely méreteit tekintve hatalmas, akár 3000 fő is meghúzódhatott volna itt. Hadműveleti irodával, áramfejlesztővel, saját vízhálózattal, belső kúttal, telefonközponttal és orvosi szobával is fel volt szerelve.

A felújított bunkerrendszer látogatásához, az itteni barangoláshoz GPS-eket tudunk biztosítani.