Kerkaszentkirály

Üdvözöljük Kerkaszentkirály község hivatalos oldalán!

Szent Király Szövetség rendkívüli találkozója a 700 éves Kerkaszentkirályon

2022.07.01-07.03. között került megrendezésre Kerkaszentkirály első írásos megemlítésének 700. évfordulója kapcsán a Szövetség rendkívüli találkozója településünkön. 11 település képviseltette magát küldöttségével a 3 napos rendezvényen: Erdélyből Csíkszentkirály és Marosszentkirály; Felvidékről Sajószentkirály és Vágkirályfa; és hazánkból Bakonyszentkirály, Gyöngyöshermán- Szombathely- Szentkirály, Porrogszentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa és Szentkirály.

07.02-án délután a település központjában kialakított Szentkirály Emlékpark ünnepélyes átadására került sor. Pál Zoltán polgármester ünnepi beszéde után a nagykanizsai Tüttő János Nótaklub adta elő színvonalas műsorát. Végi Csaba Esperes Úr megszentelte a parkot, majd Cseresznyés Péter országgyűlési képviselő úr is köszöntötte a jelenlévőket. Ezután szalagátvágás következett. A Szent Király Szövetség találkozók alkalmával hagyomány, hogy szalagot kötnek a tagok a Szövetség zászlójára, ez nálunk is megtörtént az ünnepélyen. Az ünnepség zárásaként a résztvevők Köböl Gábor tárogató kísérete mellett elénekelték közösen a magyar és a székely himnuszt.

Vasárnap délelőtt  a helyi kápolna előtt felállított rendezvénysátorban ünnepi szentmisét celebrált Végi Csaba Esperes Úr. A misén a tornyiszentmiklósi Kerti Sándor Kulturális Egyesület tagjai énekelték az egyházi dalokat. Ezután az Esperes Úr megszentelte a kápolna előtt elhelyezett keresztet, majd a résztvevők 1-1 szál virág elhelyezésével tették tiszteletüket.

A Szent Király Szövetség alapítása

Az alapító okirat, mely az alább felsorolt települések között köttetett. 1997.08.15-én, Szent István fejedelemmé választásának 1000. évfordulóján megszületett a Szentkirály Szövetség.

A szövetség célja a települések önazonosságának megőrzése, az országhatároktól függetlenül érvényesülő kulturális, gazdasági, szellemi, lelki magyar egység, az egyenlő jogok és esélyek alapján való történelmi megbékélés és az európai integráció megteremtése érdekében. Egymás kulturális értékeinek és hagyományainak megismerése.
A Szövetség településeinek lakossága közötti személyes –elsősorban ifjúsági- kapcsolatok kiépítése.
Ezen célok megvalósítása érdekében minden évben a Szövetség 1-1 településén találkozót szerveznek a település világi és egyházi vezetésének közreműködésével.

Olvass tovább: http://www.szentkiralyszovetseg.hu/news/a-szovetseg-celja/