Kerkaszentkirály

Üdvözöljük Kerkaszentkirály község hivatalos oldalán!

Horgászat szabályai

A horgászat célja: halfogás sportszerű eszközökkel és módszerekkel, a szabadidő kultúrált eltöltése, egészséges kikapcsolódás a természetben.

 1. Az olyan horgászt, aki a horgászrendekben foglalt rendelkezéseket nem tartja meg, egyesülete vonja felelősségre.
 2. A horgász köteles a fogási naplót vezetni, majd az azon feltüntetett határidőig az egyesületnek visszaküldeni, vagy a naplón feltüntetett címre leadni. A napló vezetésének adatai összesítésének a halállomány felmérése és a halgazdálkodás szempontjából is van jelentősége.
 3. A víz minőségének védelme érdekében tilos olyan anyag vízbe juttatása, amely a víz minőségét rontja (pl.: mérgez, oxigént von el, a fenéken erjed, rothad, stb.). A szoktató etetéshez csak a vízben nem oldódó és egészségre nem ártalmas etetőanyagok használhatók.
 4. Tilos a vízi és a vízparti növényzetnek a horgászhely fenntartásához elengedhetetlenül szükséges és a helyi horgászrendben esetleg meghatározott mértékét meghaladó csonkítása, illetve irtása: a partvédelmi létesítmények megbontása: a szemetelés.
 5. Szemetet, étel-, és horgászcsali-maradékot, a haltisztítás hulladékát  a horgászhelyen hátrahagyni tilos. Ha a parton nincs szemétgyűjtő, a horgász köteles a horgászhely elhagyásakor magával vinni a szemetet.
 6. A horgász sötétedés után- ha közvilágítás nincs azon a területen köteles horgászhelyét folytonosan megvilágítani.
 7. Amennyiben a helyi horgászrend másképp nem rendelkezik, tilos foglalt helyet a vízen vagy parton etetés akár rendszeresen, akár más címen létesíteni és fenntartani.
 8. A horgász joga és kötelessége a szabályok és a horgászrend megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt  szabálytalanságokat hivatalos személynek, illetve szervnek (halőr, egyesület vezetősége, stb.) bejelenteni, hasonlóképp a vízszennyezést és a halpusztulást, továbbá  a partszennyezést és rongálását.
 9. TILOS a lékhorgászat, a pergetés és a csalihalfogó háló használata!
 10. Nemes hal fogása után TILOS addig újra csalizni, amíg a fogási naplóba nincs rögzítve!
 11. A kifogott- szákban tartott- halat nagyobbra és más halfajra kicserélni TILOS!
 12. Tóban fürödni TILOS!

Jó pihenést, szórakozást és eredményes horgászatot kíván a H.E. vezetősége!