Kerkaszentkirály

Üdvözöljük Kerkaszentkirály község hivatalos oldalán!

1, Vétyem-erdőrezervátum

Az ősbükkös az erdőrezervátum-program keretén belül kijelölt erdőrezervátumok egyike. Egy része már 1976 óta védett terület. Az erdőállomány több, mint 160 éves, itt 30 éve nem történt fakitermelés. A 40 méter magas, ezüstös törzsű bükkfa-óriások káprázatos élményt nyújtanak.

2, Zalai erdők

Országunk egyik erdőben leggazdagabb megyéje Zala. Dél-Zala és a Kerkavidék erdőborítottsága meghaladja a 40%-ot. A domborzat és a szőlődombok mellett a rengeteg erdő adja a zalai táj varázsát, sajátosságát.

3, Szécsisziget

A Kerkaszentkirálytól mintegy 10 km-re fekvő Szécsisziget sok évszázados történelmi múltra tekint vissza. Az Andrássy-Szapáry kastély a 18. században épült a szécsiszigeti vár egy részéből. A kastélyhoz tartozó közel 0,7 hektáros terület régen kertként funkcionált. Miután a kastély rekonstrukciója erre a területre nem terjedt ki, így ezt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Zala Megyei Természetvédelmi Osztálya vette a szárnyai alá. 1999-ben a Natúrpark program keretében alakították ki a régi magyar állatfajokat bemutató állatfarmot, a bivalyrezervátumot.

Az 1760-60 között, Szapáry Péter által építtetett barokk templom ékessége a településnek. Az oratórium felső termében található az egyházi és helytörténeti kiállítás.

Programokról és nyitvatartásról információt a +36-20/478-3525 telefonszámon kérhetnek.

4, Budafapusztai arborétum

Az erdei fafajok országosan is egyedülálló gazdag gyűjteménye ez az arborétum, mely megközelítőleg 15 km-re található községünktől. A Dél-Zalai Erdőtáj Kerékpárút is keresztezi, így egy kerékpár-túra alkalmával is meg lehet csodálni  az itt található 132 féle tűlevelű, valamint a 88 féle lomblevelű fát és cserjét. Az azáleák és rododendronok tavaszi virágzásakor igazán látványos az erdő. Egy emlékmű is található itt, mely a Budafapuszta 1-es számú fúrás helyét jelzi.

5, Kistolmácsi tó

Az 1980-as években egy geológiai robbanást követően nagy hozamú forrásvíz tört felszínre. E forrás, valamint a Béci-patak duzzasztása által keletkezett a tó. Festői környezete várja a fürdőzőket, , kempingezőket, turistákat, illetve a tilalmi időt kivéve a horgászokat is. Közúton megközelíthető kerékpárral (községünktől 23 km), személyautóval, autóbusszal, valamint a tó északi végén található a Csömödéri Erdei Vasút végállomása.

6, Csömödéri kisvasút

A göcseji táj egyik jellegzetessége a 109 km hosszú erdei vasúthálózat. Nagy részén a lenti és csömödéri fafeldolgozó üzemekbe szállítják a feldolgozásra váró faanyagot.  A személyvonat Lenti és Kistolmács között 32 km-en köti össze a térség kirándulóhelyeit. A vonatos kirándulás alkalmával gyakran láthatunk ritka, védett vadakat, madarakat vagy akár növényeket is. Májustól szeptemberig közlekedik, de ezen kívüli időpontban is tudnak igény szerint járatot indítani, előzetes egyeztetés alapján. A nosztalgia-szerelvény kéthetente szombatonként közlekedik, ezt eredeti gőzmozdony húzza. Kerékpár szállításra is biztosítanak lehetőséget.

Menetjegy árak

 Távolság(km)Teljes árú egy útraTeljes árú menettértiKedvezményes egy útKedvezményes menettérti
Menetjegy        5  250   400  200   300
      10   500     850   350   600
         20   1000   1400   600   800
         32   1300   2000   850   1300
Pótjegy (kerékpár, élőállat, stb)    450     700  
Személyzeti jegy    300   

Az árak forintban értendők és az áfát tartalmazzák!

Kedvezményes menetjegyet válthat:

-diák

-nyugdíjas

-nagycsaládos

-fogyatékkal élő

Gyerekek 3 éves korig díjmentesen utazhatnak.

A menetkedvezményi egyezségben részes közlekedési vállalatok dolgozói vasúti utazási igazolvánnyal személyzeti jegyet válthatnak, mely a váltás napján korlátlan számú utazásra érvényes.

A különvonat igénylésének feltételeiről kérjük érdeklődjön a Csömödéri ÁEV-nél (Zalaerdő Zrt.). www.zalaerdo.hu , 06-92/579-033

 A menetrendről, az esetleges változásokról valamint a jegyárakról bővebb felvilágosítást szintén a 06-92/579-033 telefonszámon kaphatnak.

7, Bázakerettye

A „magyar olajipar bölcsőjeként” is nevezett település (18 km-re található Kerkaszentkirálytól), sok látnivalót és lehetőséget nyújt az idelátogatóknak.

A szezonális nyitvatartású termálfürdő két melegvizes élménymedencével, pezsgőfürdővel és egy hidegvizes medencével rendelkezik, a melegvizes medencék hőmérséklete 30-36°C közötti. A nyitvartásról és a jegyárakról bővebb információt a +36-30/573-7403 telefonszámon kaphatnak.

A zalaegerszegi Magyar Olajipar Múzeum állított emléket a magyar olajipar szülőhelyének, a Budafa 2. kúttól alig 200 méterre. A tárolókban az eredeti dokumentumok bemutatják az olajbányászok életét, a makettek és a modellek pedig segítik ennek az embert próbáló szakmának a megismerését. A látogatási szándékot előre be kell jelenteni, igény szerint szakmai vezetőt is biztosítanak a tárlatvezetéshez. A múzeumot a Budafaluus Programiroda működteti, információt a nyitvatartásról a 06-93/950-182, vagy a 06-30/320-3803 telefonszámon kaphatnak.

8, Lenti

A Kerkaszentkirálytól közel 20 km-re fekvő kisváros számos látnivalót és programlehetőséget nyújt az odalátogatóknak.

A Lenti termálfürdő 8 hektár zöldterülettel, 5 szabadtéri 3 fedett és egy félig fedett hidromasszázs élménymedencével várja a pihenni és felüdülni vágyókat.

A termálfürdő területén található a Szent György Energiapark, ahol olyan jótékony hatású energiavonalak keresztezik egymást, melyek a gyógyvíz jótékony hatékony hatásával még intenzívebb pihenést, feltöltődést, gyógyulást segítenek elő. E két hatás Európában egyedülállóvá teszi a Lenti termálfürdőt.

Bővebb információ 06-92/351-320 telefonszámon kapható.

A Szent Mihály plébánia a főtér közepén áll. Ennek építése 1691-ben kezdődött a régi kőtemplom helyére. 1698-ra készült el, Szent Mihály tiszteletére szentelték.

A városban számos szobor és emlékmű is található, ezekről bővebb információ a www.lenti.hu oldalon található.

Az erdei vasút állomásépülete 2005. május 6 óta ad otthont a „GÖCSEJ KINCSEI, AZ ERDŐ ÉS A FA” címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, állandó jellegű kiállításnak. Időpont-egyeztetés és bővebb információ a 06-30/474-2146 telefonszámon kapható.

9, Letenye

A Kerkaszentkirálytól 16 km-re található település  fő nevezetessége szintén a termálstrand. A Szapáry-kastély ősparkjának öreg tölgyei és vérbükkjei alatt található 50°C-os termálvízre épült a strand. A 4 medencével rendelkező fürdő szezonális nyitvatartással az ideérkezőket.

Nyitvatartással és jegyárakkal kapcsolatos információ a 06-93/343-044, vagy a 06-30/520-4052 telefonszámon kapható.

10, Páka

A községünktől 16 km-re található településen is találunk látnivalókat.

A község híres szülötte Öveges József  fizikus, piarista tanár, aki a 60-as években rendkívül népszerű tévéműsorokban szerettette meg több nemzedékkel is a fizika alaptételeit. Látványos kísérleteivel és sajátos előadásmódjával több tízezren rajongtak érte. Szülőházát 1993-ban emléktáblával jelölték meg. A ház címe: Páka, Kossuth u. 43., telefonszám: 06-92/579-018.

A 18. században épült templom műemléki védelem alatt áll. A szabadon álló, keletelt,  egyhajós, poligonált szentélyzáródású templom 1766-ban épült. Cseh süveg boltozatos hajó és szentély, hajója bejárati oldalán karzat. Szentélye fali képeit Johann Ignaz Cimball festette 1773-ban.

Az 1950-es években felépített bunkerrendszer csalogatja a turistákat. A bunkerek látogatásához mindenképpen érdemes magunkkal lámpát vinni!

A művelődési házban meg lehet tekinteni azt az állandó kiállítást, ami a déli határvédelmi rendszer kiépítésének terveiről, építésének szakaszairól ad teljes képet.

11, Tornyiszentmiklós

A Kerkaszentkirálytól 4 km-re található községről már 1239-ből találunk írásos emlékeket, de régészeti kutatások bizonyították, hogy már a rézkorban lakott terület volt. Mai megnevezése 1937-ben jött létre Kerkaszentmiklós és Lendvaújfalu egyesítésével.

Zala megye egyik legszebb temploma a tornyiszentmiklósi dombon álló római katolikus templom, mely a 18. században épült Esterházy herceg támogatásával.

A templomot egy uniós projekt keretében sikerült felújítani, a munkálatok 2012-ben fejeződtek be.

A templomhoz közel áll a világháborús hősi halottak emlékműve.

A magánkézben lévő Európa-tó sport- és hobbihorgászatra egyaránt alkalmas.        

12, Lovászi

A községünktől közel 10 km-re fekvő település történelmi múltja a 13. századig nyúlik vissza.

Az olajipar megjelenésével a falu gyors fejlődésnek indult az 1940-es évek után.

A lovászi strand 1954 óta üzemel. Az 1950-es években átadott Olajbányász Művelődési Ház egy időben a megye legnagyobb kulturális intézménye volt. A Lovászi Tankállomás egy ipartörténeti bemutatóval várja az érdeklődőket, az állandó kiállításra be kell jelentkezni. Telefonszám: 06-92/313-632.

13, Lendva

Kerkaszentkirálytól kb. 10 km-re fekszik ez a szlovén kisváros, mely a szlovéniai magyarok központi települése. Számos látnivaló várja az érdeklődőket.

A Lendvai vár már a 12. században állt a település felett a domboldalon., mai formáját az Esterházyak idejében kapta meg, 1690 és 1705 között. Épületében 1973 óta galériamúzeum működik.

A Szent Katalin plébániatemplom jelenlegi formája 1751-ből származik. Az apszis alatti sírboltban az Esterházy család nőtagjai, valamint a templom alapítója nyugszik.

A templom előtt látható I. Szent István király modern kori szobra.

A Fő utcán található a helytörténeti kiállítás, mely a város polgárosodásába, nyomdászatába és az ernyőgyártásba enged bepillantást.

A Magyar Nemzeti Művelődési Intézet (Bánffy Központ) jelentős kulturális központ a településen. Irodalmi kávéház, galéria és kulturális jellegű rendezvények otthona.

A Művelődési Ház (Színház- és Hangversenyterem) 2004-ben készült el. Területe 1400 m2, 444 fő részére biztosít ülőhelyet. A földszinten és az előcsarnoki galériában Király Ferenc lendvai szobrászművész munkáit csodálhatjuk meg.

A Terme Lendava termálfürdő gyógyvizére 1965-ben bukkantak. Jelenleg 1649m2 vízfelület várja a pihenni és fürdőzni vágyókat.